Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP !!!

Σαφείς δεσμεύσεις για αντιλαϊκά μέτρα πριν και μετά το 2018 που ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο προκύπτουν από το ανακοινωθέν της συνεδρίασης του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη, ενώ προσπαθεί να παρουσιάσει το «μαύρο άσπρο» για να κρύψει πως έχει συμφωνήσει σε αντιλαϊκά μέτρα.
Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει πως «το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις».
Συνεπώς για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση πέραν των Εργασιακών και του ανοίγματος επαγγελμάτων, η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων για να πετύχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ανακοινωθέν και μετά το 2018 η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη λήψη μέτρων, αφού «τo Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα», άρα το 3,5% διατηρείται και μετά το 2018 και το ανακοινωθέν προσθέτει πως «υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της ΕΕ», δηλαδή πρόσθετα μέτρα.
Μάλιστα στην επόμενη παράγραφο στο ανακοινωθέν ξεκαθαρίζεται ότι «για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό». Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για νέα μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου το 2018!
Ας δούμε όμως και πιο συγκεκριμένα τα πράγματα:
Στη συμφωνία για βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία που αφορούν στα μέτρα για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Όχι μόνο μέχρι το 2018 αλλά και πολύ μετά κι αν δεν αλλάξει αυτός ο στόχος τότε τα μέτρα που θα έρθουν θα είναι πολύ σκληρά.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες για το τι μέτρα ζητούν οι δανειστές, οι πιέσεις εστιάζονται στα εξής μέτωπα:
Μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αυτό θα σημάνει επιβαρύνσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 600 – 800 ευρώ ετησίως σε φόρους για εκατομμύρια Ελληνες. Αν δε υπάρξει και πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου τότε το σοκ θα είναι τεράστιο.
Μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Χθες ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ πιέζει για κάτι τέτοιο από το 2018 και μετά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μειωθούν σημαντικά, έως και 30% οι καταβαλλόμενες αλλά και οι μελλοντικές κύριες συντάξεις.
Μείωση των καταβαλλόμενων μισθών από το δημόσιο αλλά και απολύσεις. Θα πρόκειται για ένα μέτρο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο δημόσιο τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ο λεγόμενος δημοσιονομικός κόφτης. Αυτός θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2018 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.  Αυτό σημαίνει όλα τα παραπάνω μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: