Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο 4 ΕΙΝΑΙ....''ΡΗΤΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ'' !!! [ video ]

Τελικά, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις όχι απλώς δεν μείωσαν τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που ήταν να πάρουμε, αλλά έφεραν και επιπλέον μέτρα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα ληφθούν αυτόματα σε περίπτωση αποτυχίας να μαζέψουμε τα 5,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία «ρήτρα μηδενικής απόκλισης» από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση την οποία, αν σε, π.χ., 6 ή 12 μήνες φανεί ότι το «μείγμα» μέτρων που φέρνει τώρα η κυβέρνηση (δηλαδή 2,6 δισ. από νέους άμεσους και έμμεσους φόρους συν 1,8 δισ. από αυξήσεις κρατήσεων για τους ασφαλισμένους) πέσει έξω και δεν αποδώσει όσα έλεγαν οι προβλέψεις της, η ίδια η κυβέρνηση (ή κάποια επόμενη έως το 2018) θα παίρνει αμέσως πρόσθετα «μέτρα – ρεζέρβα» για να πιάσει τον στόχο.
Αύξηση ΦΠΑ σε ΔΕΗ, νερό, μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου είναι τα μέτρα – εγγύηση ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση και τα οποία θα ενεργοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2018.
Χαρακτηριστικό της σκληρότητας των μέτρων που ζητούν οι θεσμοί είναι η υπαγωγή του ρεύματος και του νερού στον υψηλό συντελεστή 24%, αλλά και οι περικοπές κύριων συντάξεων όπως επιθυμεί εδώ και πολύ καιρό το ΔΝΤ.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο, κυρίως στα εισαγωγικά κλιμάκια, το «πάγωμα» προσλήψεων μέχρι να το επιτρέψει το κουαρτέτο, αλλά και η κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6%, που ισχύει για φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: