Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Ή ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Ή ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ....ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ !!!

Το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους πετάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και τους απειλεί με την αποχώρησή του από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αφού εκτιμά ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, επομένως χωρίς ένα γενναίο κούρεμα, η χώρα θα επιστρέψει στο πρωτογενές έλλειμμα, και το χρέος θα αρχίσει εκ νέου να κινείται ανοδικά.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το ΔΝΤ απειλεί ανοιχτά πλέον τους Ευρωπαίους πως το ίδιο δεν προτίθεται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, εάν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη δεν συναινέσουν σε μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Αιτία για τις νέες πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ είναι ο μεγάλος εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την αυστηρή προειδοποίηση του ΔΝΤ μετέφερε στους Ευρωπαίους ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου – και γνώριμος στην Ελλάδα – Πολ Τόμσεν.

Ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους για τις διαθέσεις του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να αποχωρήσει από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Να σημειωθεί εδώ πως το 50% περίπου της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει από τους δανειστές η Ελλάδα αφορά τη συνεισφορά του ΔΝΤ.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι, στην κατοχή των οποίων βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους, αρνούνται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη, τόσο σε όρους χορήγησης κεφαλαίων, όσο και σε επίπεδο πολιτικής στήριξης.
Όπως αποκαλύπτουν στους Financial Times σύμφωνα με δύο κορυφαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Eurogroup της Λετονίας τον περασμένο μήνα, ο Τόμσεν διεμήνυσε στους Ευρωπαίους πως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα στο 1,5% του ΑΕΠ το 2015.
Όμως, σύμφωνα με τους στόχους του ελληνικού προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.
Καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας εκμηδενίζεται και η χώρα επιστρέφει σε έλλειμμα, το ελληνικό χρέος θα αρχίσει εκ νέου να κινείται ανοδικά.

Το γεγονός αυτό σημαίνει, κατά το ΔΝΤ, πως η Ελλάδα είτε
- θα πρέπει να εφαρμόσει δραστικά μέτρα λιτότητας - να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της
Οι εν λόγω αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πως ο Τόμσεν κατά την τρίωρη διάρκεια του Eurogroup της Ρίγας εξέφρασε την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
“Το ΔΝΤ θεωρεί πως το χάσμα ανάμεσα στις δύο πραγματικότητας είναι πλέον τεράστιο”, αποκαλύπτει ο ένας από τους δύο αξιωματούχος.
Όπως επισημαίνουν, στη συνέχεια, οι Financial Times, η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος δεν είναι καινούρια.
Πριν από τρία χρόνια, το ΔΝΤ αρνούνταν να εκταμιεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα, λόγω των ίδιων φόβων, ήτοι πως το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται τόσο γρήγορα όσο απαιτείται.
Τότε το ΔΝΤ συμφώνησε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν να εξετάσουν – αλλά όχι να εφαρμόσουν – το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, με στόχο αυτό να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 110% του ΑΕΠ έως το 2022.
Σήμερα το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 176% του ΑΕΠ.
Οι νέες προβλέψεις για ελληνικό έλλειμμα – και όχι πλεόνασμα – αυξάνουν ταυτόχρονα και το μέγεθος ενός νέου, τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.
Ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν πλέον αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, μετά την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που απομένει από το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Ορισμένοι μάλιστα αξιωματούχοι έχουν σπεύσει να τοποθετήσουν μεταξύ των 30-50 δισ. ευρώ το ύψος του τρίτου δανείου για την Ελλάδα, ωστόσο όσο θα αυξάνεται η πορεία του ελλείμματος, τόσο πιο αντιληπτό γίνεται πως οι υπολογισμοί αυτοί μπορούν εύκολα να αλλάξουν.

Πηγή: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: