Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ....ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ CIA ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ !!!



Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας των αμερικανικών πρεσβειών σε αρκετές περιοχές του πλανήτη μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τις τεχνικές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το ίδρυμα Open Society η Ελλάδα ήταν μια από τις 54 χώρες που συνεργάστηκαν με τη CIA για τη συλλογή πληροφοριών της προσφέροντας υπηρεσίες όπως κράτηση υπόπτων και διευκόλυνση μεταφοράς τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πράκτορες της CIA επέδειξαν βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου κατά τις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία που συνελήφθησαν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Η χώρα μας περιλαμβάνεται και σε χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα Independent με τις χώρες που "θα πρέπει να ανησυχούν από τις αποκαλύψεις".
Στις επιχειρήσεις της CIA συνεργάστηκαν συνολικά και συμμετείχαν 25 ευρωπαϊκά κράτη.


O χάρτης των 54 κρατών:


Η περίληψη της έκθεσης έχει έκταση 480 σελίδες ενώ ολόκληρη η αναφορά της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας -η οποία θα παραμείνει απόρρητη- καταμετρά περισσότερες από 6.000 σελίδες και εμπεριέχει τεράστιο όγκο στοιχείων και ανατριχιαστικών πληροφοριών.
Κατά την παρουσίασή της, η εκπρόσωπος της Επιτροπής και Γερουσιαστής Dianne Feinstein τόνισε ότι υπήρξαν πολλές πιέσεις για τη μη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι οποίες και δημιούργησαν καθυστερήσεις στην αντικειμενική σύνταξή της.
Ωστόσο, η Γερουσία αποφάσισε να τη βγάλει στο "φως" αφενός για να σταματήσουν δημοσιεύματα που παραπληροφορούν για τα αληθινά συμβάντα, αφετέρου γιατί μεγάλη μερίδα των περίπου 1.000 εργαζομένων της CIA σήμερα, διαφωνούν για τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν.
Η έκθεση αναφέρει ότι η CIA "παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των "προωθημένων τεχνικών ανάκρισης"» που χρησιμοποιήθηκαν από πράκτορες της υπηρεσίας, κατά την προεδρία Μπους, σε περισσότερους από 100 υπόπτους ως τρομοκράτες-μέλη της Αλ Κάιντα, οι οποίοι κρατούνταν σε «μαύρους τόπους" εκτός δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.
Μερικές από τις βάρβαρες τεχνικές που εφαρμόστηκαν ατά συνεχόμενες ημέρες ή και εβδομάδες είναι οι παρακάτω:
Εικονικός πνιγμός, ξυλοδαρμός, εξευτελισμός, στέρηση ύπνου (που περιελάμβανε την αναγκαστική αγρυπνία των κρατουμένων για 180 ώρες, συνήθως σε όρθια στάση και πολλές φορές με τα χέρια πάνω από το κεφάλι), έκθεση σε ψύχος καθώς και υποβολή σε καταστάσεις που προκαλούν στρες.
Η Feinstein αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε μία περίπτωση αιχμαλώτου ο οποίος, παρότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, πέθανε από υποθερμία, επειδή τον αλυσόδεσαν και τον εξανάγκασαν να παραμείνει ξαπλωμένος, χωρίς τα ρούχα του, πάνω σε δάπεδο από τσιμέντο.
Αρκετές φορές, κρατούμενοι με κουκούλες στο πρόσωπο σέρνονταν γυμνοί στους διαδρόμους, ενώ παράλληλα οι δεσμοφύλακες τούς χτυπούσαν βάναυσα.

Δείτε όλη την έκθεση εδώ


Απάντηση Ομπάμα
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αποδίδεται στον Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτήν, το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA χαρακτηρίζεται "προβληματικό".
"Απαγόρευσα με κατηγορηματικό τρόπο τα βασανιστήρια όταν ανέλαβα καθήκοντα" αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση, χωρίς, ωστόσο, να χαρακτηρίσει ευθέως τις μεθόδους της CIA ως "βασανιστήρια".
"Η έκθεση καταγράφει ένα προβληματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προωθημένες μεθόδους ανακρίσεις σε υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές εγκαταστάσεις έξω από τις ΗΠΑ και ενισχύει την άποψη που είχα εδώ και καιρό ότι αυτές οι σκληρές μέθοδοι δεν είναι μόνο ασυνεπείς με τις αξίες μας ως έθνος, δεν υπηρέτησαν τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας ή τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.
Επιπλέον, αυτές οι τεχνικές έκαναν σημαντική ζημιά στη θέση της Αμερικής στον κόσμο και έκαναν πιο δύσκολο να επιδιώξουμε την προάσπιση των συμφερόντων μας έναντι των συμμάχων και των εταίρων μας. Γι' αυτό θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ την εξουσία μου ως πρόεδρος για να εξασφαλίσω ότι δεν θα καταφύγουμε σε αυτές τις μεθόδους ξανά", αναφέρει η ανακοίνωση.
(Με πληροφορίες από: Reuters, Vox)                                  ΠΗΓΗ     

Δεν υπάρχουν σχόλια: