Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΣΟΥ !!!

Δόθηκε λοιπόν στη δημοσιότητα η έκθεση των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπό την ομάδα του Πολ Τόμσεν η οποία «συνοδεύει» την απόφαση που ελήφθη την προηγούμενη Πέμπτη για εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Πρακτικά η έκθεση του Ταμείου περιγράφει τουλάχιστον 4 τομείς στους οποίους η ελληνική πλευρά οφείλει να εστιάσει τις προσπάθειές της για να καλύψει και τους νέους στόχους της. Συνοπτικά οι ειδικοί του ΔΝΤ θεωρούν πως η «ελληνική προσπάθεια» πρέπει να επικεντρωθεί σε μια …περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της αγοράς της.
Στα βασικά της σημεία, η έκθεση δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση για μέτρα και παρεμβάσεις όπως:
-Να καλυφθεί δημοσιονομικό «κενό» 2 δισ. ευρώ για το 2015. Η εκτίμηση αυτή θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Ως πρώτη λύση προβάλλει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, αλλιώς μέχρι τότε η «τρύπα» υπολογίζεται να φτάσει σε 3,7 δισ. ευρώ.
-Να καλυφθεί χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για να λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
-Να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με  νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο δημόσιο. Ανησυχούν μάλιστα για τη διανομή επιδομάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έδωσε.
-Να προχωρήσουν  οι απολύσεις στο δημόσιο που «σκάλωσαν» και οδήγησαν μεν σε τυφλά «λουκέτα» όπως στην ΕΡΤ, αλλά δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και διαρκή επίπτωση στο 2014 και μετά.
-Να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις και να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.
-Νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς
-Περικοπές όχι μόνο στις υψηλές συντάξεις αφού οι δαπάνες αυτές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ).
-Πιο δραστικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς «πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: