Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ....ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ !!!




Υπό το πέπλο της έντονης κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τις επίμονες ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ - υπερψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, μετά από πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκαν χωρίς διαρροές για τον κυβερνητικό συνασπισμό τα επίμαχα άρθρα 1, 3, 6, 10.
 

Η κυβέρνηση μίλησε για ανάγκη «νηφαλιότητας» και «υπευθυνότητας», ωστόσο ακόμη και τα κόμματα που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση επιφύλαξαν επισημάνσεις για την ανάγκη βελτιώσεων στα άρθρα του νομοσχεδίου έστω και την ύστατη στιγμή. "Φορομπηχτικό", χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση το νομοσχέδιο, που επιφυλάσσει συμφωνία σε ελάχιστες διατάξεις.


Για νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης έκανε λόγο ο Γ. Στουρνάρας, απορρίπτοντας τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων.

"Δεν είναι δυνατόν παραμονές του Euroworking Group και του ΔΝΤ, να προσθέτουμε 1 δισ. δαπάνες" ανέφερε για το κόστος των παρεμβάσεων (σ.σ. περιλάμβαναν διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης).

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περίπου 3.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του έτους του 2013 φόρους υψηλότερους, λόγω της κατάργησης των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα παιδιά και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα (καθιερώνεται συντελεστής 42% για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ) καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους προβλέπεται ξεχωριστή φορολογική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο ποσό.
"Ναι" από Λοβέρδο- Σκανδαλίδη

«Ναι» ψήφισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως, άλλωστε, είχε γνωστοποιήσει απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα, «αλλά για τελευταία φορά, για να μην πτωχεύσει η χώρα, επειδή είναι προαπαιτούμενο».
«Ναι» ψήφισε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα που απηύθυνε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: