Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ....ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ !!!

Αυξημένους φόρους σε περισσότερα από 1 εκατ. Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα φέρνουν οι εκτεταμένες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος που προωθούν κυβέρνηση και Τρόικα με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες έχουν ως στόχο να φέρουν στα κρατικά ταμεία έσοδα πλέον των 2 δις. ευρώ τη διετία 2013 – 2014 μέσα από μία νέα φορολογική «αφαίμαξη» στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το σύνολο σχεδόν του εγχώριου επιχειρείν. Δηλαδή Ανώνυμες εταιρίες, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Εκτός από τον παραγωγικό ιστό της χώρας πρόσθετες επιβαρύνσεις έρχονται από το 2013 και για όσους εκμισθώνουν ακίνητα ή είναι μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ.
Τις φοροεπιβαρύνσεις θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για ελεύθερους επαγγελματίες, μηδενικές εκπτώσεις φόρου για όλους τους φορολογούμενους, αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, ενιαίο συντελεστή φορολόγησης για όλες τις εταιρικές μορφές και νέα φορολογική κλίμακα.
Χθες, πάντως διέρρευσε ότι το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλείσει το «πακέτο» των 11,9 δις. ευρώ με την Τρόικα εξετάζει την επιβολή κεφαλικού φόρου 150 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι επικεφαλής της Τρόικας βγήκαν από τη χθεσινή σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα ακριβώς τα μεσάνυχτα και διαφάνηκε πως μέχρι την Κυριακή μπορεί να «κλειδώσουν» μέτρα περίπου 10-11 δισ. από περικοπές, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να μην ξεπεράσουν οι περικοπές μισθών και συντάξεων τα 7,5-8 δισ. ευρώ. Τα τεχνικά κλιμάκια θα αναλάβουν να αποσαφηνίσουν μέτρα 0,5-1,5 δισ. κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα (όχι μειώσεις μισθών).
Με τα νέα δεδομένα διαφαίνεται πως μπορεί να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές μισθών για το στενό δημόσιο τομέα (της τάξεως του 5%) ή μειώσεις στις συντάξεις από τα 600 ευρώ μικτά και περικοπές της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.
Τα νέα μέτρα δεν αποκλείεται να έρθουν σε δύο «κύματα».
Αναλυτικότερα:
Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξετάζεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να φορολογούνται από το πρώτο κιόλας ευρώ του εισοδήματος. Το μέτρο είχε θεσμοθετηθεί στο παρελθόν από τον Γιώργο Αλογοσκούφη και «ξηλώθηκε» λίγους μήνες μετά από τον Γιάννη Παπαθανασίου. Εναλλακτικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή με τις επιχειρήσεις.
Επιχειρήσεις. Ενιαία φορολογική μεταχείριση για όλες τις εταιρείες ανώνυμες, ομόρρυθμες ετερόρρυθμες, κοινοπραξίες κ.λπ. με την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών που θα ανέλθει στο 30% από 25% που είναι σήμερα. Προωθείται παράλληλα μείωση του μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα μερίσματα από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή 15% καθώς και η κατάργηση ρυθμίσεων, όπως της φορολόγησης της επιχειρηματικής αμοιβής των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταίρων. Οι ανώνυμες εταιρίες, σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν στην εφορία. Στην περίπτωση που προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος επιβαρύνονται οι μέτοχοι με φόρο 25% αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση στο 45%.
Φοροαπαλλαγές. Σήμερα εκπίπτει από το φόρο και όχι από το εισόδημα το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο, ασφάλιστρα, νοσήλια και ιατρικές δαπάνες. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να κόψουν αυτό το καθεστώς έκπτωσης.
Νέα φορολογική κλίμακα. Καθιέρωσης νέας κλίμακας με λιγότερα φορολογικά κλιμάκια. Χάνοντας την προοδευτικότητα της η νέα κλίμακα θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους από την στιγμή που το οικονομικό εμφανίζεται διατεθειμένο να πειράξει τους φορολογικούς συντελεστές. Σήμερα το εισόδημα έως 5.000 ευρώ είναι αφορολόγητο και τα επόμενα 7.000 ευρώ (δηλαδή το εισόδημα από τα 5.000 έως τα 12.000 ευρώ) φορολογείται με συντελεστή 10%. Αυτός είναι και ο συντελεστής με τον οποίο θα «παίξει» το οικονομικό επιτελείου προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Εάν περάσει η πρόταση του ΔΝΤ η για φορολόγηση με συντελεστή 18% τότε αυτό μεταφράζεται σε επιβάρυνση ύψους έως 560 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ιδιοκτήτες ακινήτων. Φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αναμένουν ακόμα μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις όπως προκύπτει από τις διαθέσει του οικονομικού επιτελείου. Εξετάζεται η επιβολή κεφαλικού φόρου 150 ευρώ σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Παράλληλα με το νέο φορολογικό το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συζητεί την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%. Σήμερα τα ενοίκια προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα και φορολογούνται με βάση την κλίμακα με το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Στη συνέχεια επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. Αν καθιερωθεί αυτοτελής φορολόγηση 20%, οι επιβαρύνσεις είναι προ των πυλών και θα επηρεάσουν κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες.
Αμερικανικό μοντέλο φορολόγησης. Φόρος βάσει του αμερικανικού μοντέλου «έσοδα μείον έξοδα» ώστε να φορολογείται κάποιος όχι «για όσα βγάζει» αλλά για όσα του μένουν κάθε χρονιά. Δεν θα αφαιρούνται μόνο οι δαπάνες που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Έτσι το εισόδημα που θα φορολογείται θα είναι το καθαρό εισόδημα το οποίο θα απομένει εάν από το συνολικό εισόδημα (μισθοί, συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα, εμπορικές επιχειρήσεις, αγροτικό εισόδημα, ενοίκια κ.λπ.) αφαιρεθούν όλες οι δαπάνες που πραγματοποιεί το νοικοκυριό, ακόμα και οι λογαριασμοί ρεύματος.


Μ.Χ.    ΠΗΓΗ      bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: