Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ....ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ !!!

Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει εντέλει να αποφασίσουν εάν θα δώσουν στην Aθήνα περισσότερα χρήματα, χρόνο ή αν θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να συμπαρασύρει την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό ανέφερε ο Ben May της Capital Economics, παρομοιάζοντας την Ελλάδα σαν το "τρενάκι του τρόμου".
Με την οικονομία να συρρικνώνεται φέτος με ρυθμό περίπου 7%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για συρρίκνωση 4,5-5%, η Αθήνα προσβλέπει σε περικοπές περίπου 13,5 δις ευρώ. Οι περικοπές όμως αυτές αρκούν πλέον μόνο για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος από τη μείωση των εσόδων από φόρους.
Όσο σκληρά, όμως, και αν είναι αυτά τα μέτρα, αξιωματούχοι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι δεν επαρκούν για να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας και να επιστρέψει η Αθήνα στις αγορές ομολόγων το 2015.
Εκτός από το διορισμό νέων επικεφαλής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει καμία σημαντική πρόοδο σε άλλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, όπως η απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων ή η μείωση του αριθμού των δημοσίων, ανέφερε ο May.
"Ο Σαμαράς θα πρέπει να συγκρουστεί με τους υποστηρικτές του, όπως δικηγόρους και φαρμακοποιούς, αυτή είναι η καθοριστική του δοκιμασία", διαμηνύει την ίδια ώρα αξιωματούχος της τρόικας. "Η προσαρμογή είναι τόσο δύσκολη γιατί βασίζεται στη φτώχεια και όχι στο να μειωθούν τα περιθώρια κερδοφορίας", πρόσθεσε.
Το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα σημαίνει ότι οι δανειστές της χώρας ενδεχομένως να επιτρέψουν μια μικρή απόκλιση από το φετινό στόχο του ελλείμματος για 7,3%, ανέφερε επίσης.
Παράλληλα, οι κίνδυνοι για την υπόλοιπη ευρωζώνη ίσως πείσουν τους εταίρους να κάνουν τα στραβά μάτια σε ορισμένες αστοχίες της Ελλάδας και να της δώσουν επαρκή οικονομική βοήθεια για να μην καταρρεύσει.
"Υποπτεύομαι ότι κάποιο αντίτιμο θα συμφωνηθεί στο τέλος αλλά αμφιβάλλω εάν θα εγγυάται τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ", εξήγησε ο May. "Θα είναι λίγο σαν το τρενάκι του τρόμου".
"Πιστεύω ότι στο τέλος αναπόφευκτα το μνημόνιο θα καταρρεύσει και δεν έχει καμία σημασία ποιος θα δώσει τη χαριστική βολή, η Ελλάδα ή οι εταίροι. Το θέμα είναι το πότε", κατέληξε ο May.

ΠΗΓΗ       bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: